Philippines Trivia Questions (General Knowledge)

You found our list of Philippines-themed trivia questions & answers.

‍

Looking to host your next epic trivia night, and need a little help coming up with some questions? Well look no further! Whether it’s for your next Pub Quiz, family-fun night, teambuilding party, or whatever else the occasion, we hope you’ll enjoy these trivia questions. We’ve included the answer as well as 4 possible multiple choice options for each question - so whatever format you prefer, we’ve got you covered.

‍

Oh by the way...if you're looking for more great Trivia questions that you can download, print, and use at a moment's notice - be sure to check out our epic Trivia Bundle on Etsy (click here for the link)! It's all the trivia you'll ever need!

‍

‍

Philippines (General Knowledge) Trivia Questions

‍

‍

‍

1. Who was the first Filipino to win a gold medal at the Olympics?

Answer: Hidilyn Diaz

a) Onyok Velasco

b) Hidilyn Diaz

c) Carlos Yulo

d) Efren Reyes

‍

2. What does the title of José Rizal's book Noli Me Tangere translate to?

Answer: Touch Me Not

a) The Untouchable

b) Do Not Disturb

c) Touch Me Not

d) Hands Off

‍

3. Who composed the music for the Philippine national anthem, "Lupang Hinirang"?

Answer: Julian Felipe

a) Julian Felipe

b) Antonio Molina

c) Jose Palma

d) Levi Celerio

‍

4. In what year did Ferdinand Marcos Sr. declare martial law?

Answer: 1972

a) 1970

b) 1972

c) 1975

d) 1980

‍

5. Which city is known as the "Summer Capital of the Philippines"?

Answer: Baguio

a) Tagaytay

b) Sagada

c) Boracay

d) Baguio

‍

6. What do Filipino children traditionally do during the New Year's Eve to get taller?

Answer: Jump

a) Jump

b) Sleep early

c) Put coins in their pockets

d) Stretch

‍

7. What was the first full-length Filipino film directed and produced by Jose Nepomuceno, which premiered in 1919?

Answer: Dalagang Bukid

a) Ang Tatlong Hambog

b) Dalagang Bukid

c) Tatlong Maria

d) Noli Me Tangere

‍

8. Who is the Filipino boxer nicknamed "Ahas," which means "snake" in Filipino?

Answer: Donnie Nietes

a) Nonito Donaire

b) Manny Pacquiao

c) Donnie Nietes

d) Gabriel Elorde

‍

9. Who was the first Filipina to win the Miss Universe title?

Answer: Gloria Diaz

a) Pia Wurtzbach

b) Gloria Diaz

c) Catriona Gray

d) Margie Moran

‍

10. The Philippine folklore creature tikbalang is known for having the body of a human and the head of which animal?

Answer: Horse

a) Eagle

b) Tiger

c) Dog

d) Horse

‍

11. What term refers to a subculture in the Philippines known for using capital letters and symbols in their unique style of writing and texting?

Answer: Jejemon

a) Bayong

b) Sawsawero

c) Taga

d) Jejemon

‍

12. What is the longest river in the Philippines?

Answer: Cagayan River

a) Cagayan River

b) Agusan River

c) Rio Grande de Mindanao

d) Pampanga River

‍

13. Which Filipino revolutionary leader is regarded as the "Brains of the Revolution"?

Answer: Apolinario Mabini

a) Emilio Jacinto

b) Andres Bonifacio

c) Apolinario Mabini

d) Gregorio del Pilar

‍

14. During what month does the Christmas season unofficialy start in the Philippines?

Answer: September

a) August

b) September

c) October

d) November

‍

15. What is the traditional Filipino practice that involves community members coming together to help a family move their house or perform other collective tasks?

Answer: Bayanihan

a) Kapwahan

b) Salu-salo

c) Pagtutulungan

d) Bayanihan

‍

16. What is the national fish of the Philippines?

Answer: Bangus

a) Tilapia

b) Lapu-Lapu

c) Bangus

d) Dalagang Bukid

‍

17. On what date is the birthday of José P. Rizal, the national hero of the Philippines?

Answer: June 19

a) June 19

b) December 30

c) March 15

d) August 21

‍

18. Which famous Philippine volcano is known for its perfect cone shape?

Answer: Mayon

a) Taal

b) Pinatubo

c) Mayon

d) Kanlaon

‍

19. Who was the first female president of the Philippines?

Answer: Corazon Aquino

a) Gloria Macapagal Arroyo

b) Corazon Aquino

c) Leni Robredo

d) Miriam Defensor Santiago

‍

20. Who is the Filipino singer known as "Asia's Songbird"?

Answer: Regine Velasquez

a) Lea Salonga

b) Sarah Geronimo

c) Sharon Cuneta

d) Regine Velasquez

‍

21. Who was the youngest among the three prince brothers sent to capture the mythical Ibong Adarna?

Answer: Don Juan

a) Don Pedro

b) Don Diego

c) Don Juan

d) Don Carlos

‍

22. What is the traditional Filipino dance that involves dancers skillfully stepping between two bamboo poles that are clapped together?

Answer: Tinikling

a) Tinikling

b) Singkil

c) Pandanggo sa Ilaw

d) Kuratsa

‍

23. The Philippine Eagle, which is the national bird of the Philippines, is also known as the ______ eating eagle.

Answer: Monkey

a) Lemur

b) Monkey

c) Snake

d) Squirrel

‍

24. What should you do if you're lost, according to a common Filipino superstition?

Answer: Turning your shirt inside out

a) Be silent and pray

b) Whistling loudly

c) Stop for 30 minutes

d) Turning your shirt inside out

‍

25. What is the traditional genre of Filipino love songs that Francisco Santiago is known for contributing to?

Answer: Kundiman

a) Harana

b) Tugtugin

c) Kundiman

d) Balitaw

‍

‍

‍

Love it and want more? Click on the image below to host a Trivia Party you'll never forget!

‍

‍

Related Blogs