50 Geography Trivia Questions (Medium/Hard Difficulty)

July 31, 2024
Team Building

You found our list of 50 Geography-themed trivia questions & answers.

‍

Looking to host your next epic trivia night, and need a little help coming up with some questions? Well look no further! Whether it’s for your next Pub Quiz, family-fun night, teambuilding, or whatever else the occasion, we hope you’ll enjoy these trivia questions. We’ve included the answer as well as 4 possible multiple choice options for each question - so whatever format you prefer, we’ve got you covered.

‍

‍Oh by the way...if you're looking for more great Trivia questions that you can download, print, and use on a moment's notice - be sure to check out our epic Trivia Bundle on Etsy! It's all the trivia you'll ever need!

‍

‍

Geography Trivia Questions

‍

‍

1.  In which country would you find Europe’s highest mountain?

Answer: Russia

a) Albania

b) Ukraine

c) Russia

d) Switzerland

‍

2. Which festival in China is known for its unique practice of giving mooncakes?

Answer: Mid-Autumn Festival

a) Harvest Festival

b) Lunar New Year Festival

c) Mid-Autumn Festival

d) Half-Moon Festival

‍

3. Which country's flag has a green cedar tree on a white background with red stripes?

Answer: Lebanon

a) Cyprus

b) Syria

c) Lebanon

d) Turkey

‍

4. Which country's national emblem features a double-headed eagle?

Answer: Albania

a) Germany

b) Serbia

c) Austria

d) Albania

‍

5. Which country has the highest population density in the world?

Answer: Monaco

a) Singapore

b) Bangladesh

c) Malta

d) Monaco

‍

6.  The International Criminal Court is located in what European city?

Answer: The Hague

a) Vienna

b) Geneva

c) Brussels

d) The Hague

‍

7.  What is the capital of Djibouti?

Answer: Djibouti City

a) Djibouti City

b) Addis Ababa

c) Mogadishu

d) Nairobi

‍

8. The administrative capital of South Africa is which city?

Answer: Pretoria

a) Cape Town

b) Johannesburg

c) Pretoria

d) Durban

‍

9. The Petronas Towers are a landmark in what Asian capital city?

Answer: Kuala Lumpur

a) Bangkok

b) Jakarta

c) Kuala Lumpur

d) Manila

‍

10. Noumea is the capital city of what French overseas territory? 

Answer: New Caledonia

a) French Polynesia

b) Martinique

c) Réunion

d) New Caledonia

‍

11. What capital city is the highest in the world, at 3,650 m (11,975 ft.) above sea level?‍

Answer: The city is La Paz.

a) La Paz

b) Kathmandu

c) Quito

d) Bogotá

‍

12. What city holds the title of the oldest continuously inhabited city globally?

‍Answer: Damascus

a) Athens

b) Jerusalem

c) Cairo

d) Damascus

‍

13. What city is recognized as the northernmost capital city worldwide?

‍Answer: Reykjavik

a) Helsinki

b) Stockholm

c) Oslo

d) Reykjavik

‍

14. What is the capital city of Kazakhstan?

‍Answer: Astana

a) Almaty

b) Bishkek

c) Astana

d) Tashkent

‍

15.  If you live in Tahiti, what country are you a citizen of?

Answer: France

a) Australia

b) New Zealand

c) France

d) United States

‍

16.  Name the two self-governing territories within the Kingdom of Denmark.

Answer: Faroe Islands & Greenland

a) Faroe Islands & Greenland

b) Greenland & Shetland Islands

c) Faroe Islands & Shetland Islands

d) Iceland & Shetland Islands

‍

17.  Which country has the westernmost point of mainland Europe?

Answer: Portugal

a) Spain

b) Portugal

c) France

d) Ireland

‍

18. Which country shares the longest border with India?

Answer: Bangladesh

a) China

b) Pakistan

c) Nepal

d) Bangladesh

‍

19.  In what country are people customarily considered to be one year old at birth?

Answer: South Korea

a) Japan

b) South Korea

c) Mongolia

d) Vietnam

‍

20.  What does the Cantonese name of the city of Hong Kong translate to in English?

Answer: Fragrant Harbour

a) Fragrant Harbour

b) New Territory

c) Great City

d) Peaceful Haven

‍

21. What letter is on the hot water tap in France?

Answer: C

a) H

b) C

c) W

d) A

‍

22. Which Christian feast day does the Carnival in Rio de Janeiro end on?

Answer: Shrove Tuesday

a) Christmas

b) Easter Sunday

c) Shrove Tuesday

d) All Saints Day

‍

23.  Where did Chuck Norris battle Bruce Lee in the film Return of the Dragon?

Answer: Roman Colosseum

a) Roman Colosseum

b) Taj Mahal

c) Great Wall of China

d) Sydney Opera House

‍

24.  As of 2024, what are the only two countries in the world that allow prescription drug ads on TV? 

Answer: New Zealand & the US

a) Canada & Australia

b) New Zealand & the US

c) UK & Japan

d) Germany & France

‍

25. How many stars are on the Chinese flag?

Answer: Five

a) Four

b) Five

c) Six

d) Seven

‍

26. How many rays are there in the sun on the flag of the Philippines?

Answer: Eight

a) Six

b) Eight

c) Ten

d) Twelve

‍

27. Which two countries' flags are the only ones to feature outlines of the country on them?

Answer: Cyprus and Kosovo

a) Cyprus and Malta

b) Cyprus and Kosovo

c) Kosovo and Lebanon

d) Lebanon and Malta

‍

28.  What percentage of Turkey is geographically in Asia? [Any answer within 5% is acceptable]

Answer: 97%

a) 67%

b) 77%

c) 87%

d) 97%

‍

29.  How many time zones does Canada have?

Answer: Six

a) Four

b) Five

c) Six

d) Seven

‍

30.  Angel Falls is located in which South American country? 

Answer: Venezuela

a) Venezuela

b) Brazil

c) Argentina

d) Colombia

‍

31.  What African river flows into the Victoria Falls?

Answer: Zambezi River

a) Nile River

b) Zambezi River

c) Congo River

d) Limpopo River

‍

32. What country was named after the large amount of prawns that were found in its rivers?

Answer: Cameroon

a) Nigeria

b) Ghana

c) Cameroon

d) Senegal

‍

33. What is Greece's largest island?

Answer: Crete

a) Crete

b) Corfu

c) Rhodes

d) Santorini

‍

34. What is the third tallest mountain in the world?

Answer: Kangchenjunga

a) Makalu

b) Lhotse

c) Kangchenjunga

d) K2

‍

35.  Which U.S. state is the snowiest, generating over 170 inches of snow every year?

Answer: New Hampshire

a) New York

b) Maine

c) New Hampshire

d) Vermont

‍

36. The annexation of Crimea by Russia occurred in which year? 

Answer: 2014 

a) 2012 

b) 2014 

c) 2016 

d) 2018

‍

37. Which South American country is known for its ongoing border dispute with Guyana over the Essequibo region? 

Answer: Venezuela 

a) Colombia 

b) Brazil 

c) Peru

d) Venezuela 

‍

38. Which two major ethnic groups drive the ongoing conflict in South Sudan? 

‍Answer: Dinka and Nuer 

a) Ashanti and Yoruba 

b) Hutu and Tutsi 

c) Zulu and Xhosa 

d) Dinka and Nuer 

‍

39. What proposed legislation drove the Hong Kong protests of 2019? 

Answer: Extradition Bill 

a) National Security Law 

b) Extradition Bill 

c) Election Reform 

d) Trade Agreements

‍

40. A focal point of geopolitical tensions, what is the name of the narrow sea passage that the Persian Gulf and the Gulf of Oman?

Answer: Strait of Hormuz

a) Suez Canal

b) Panama Canal

c) Bosporus Strait

d) Strait of Hormuz

‍

41.  Bombay is the former name of which Indian city?

Answer: Mumbai

a) Kolkata

b) Delhi

c) Chennai

d) Mumbai

‍

32.  The highest weather temperature ever recorded was 134°F in what country?

Answer: United States

a) United States

b) Saudi Arabia

c) Australia

d) Iran

‍

33.  What is the former name of the country now known as Zimbabwe?

Answer: Rhodesia

a) Rhodesia

b) Nubia

c) Bechuanaland

d) South Sudan

‍

34. Which empire was known as the "Sick Man of Europe" in the 19th and early 20th centuries?

Answer: Ottoman Empire

a) Ottoman Empire

b) Austro-Hungarian Empire

c) Russian Empire

d) German Empire

‍

35. What is the name of the island in the Mediterranean Sea known for its historic city of Valletta and its role during World War II?

Answer: Malta

a) Cyprus

b) Malta

c) Crete

d) Sardinia

‍

36.  In what country can you visit Angkor Wat?

Answer: Cambodia

a) Thailand

b) Laos

c) Vietnam

d) Cambodia

‍

37.  In which country would you find Africa's highest mountain?

Answer: Tanzania

a) Kenya

b) Uganda

c) Tanzania

d) Ethiopia

‍

38.  The Taj Mahal was built to function as what type of building?

Answer: Mausoleum

a) Mausoleum

b) Temple

c) Palace

d) Fort

‍

39.  The first aerial photo was taken from a hot air balloon over which city?

Answer: Paris

a) London

b) Berlin

c) Paris

d) Rome

‍

40.  What island is the fourth largest island in the world, and shares a name with an animated film starring Chris Rock and Jada Pinkett-Smith?

Answer: Madagascar

a) New Guinea

b) Borneo

c) Greenland

d) Madagascar

‍

41.  Where did the first Hard Rock Cafe open in 1971?

Answer: London

a) New York City

b) Paris

c) London

d) Los Angeles

‍

42.  What country boasts more bomb shelters per capita than any other country?

Answer: Switzerland

a) Sweden

b) Switzerland

c) Israel

d) Norway

‍

43. Which country has the youngest median age in the world?

Answer: Niger

a) Niger

b) Uganda

c) Angola

d) Mali

‍

44. What is the most populous city in the Southern Hemisphere?

Answer: São Paulo

a) Buenos Aires

b) Jakarta

c) Sydney

d) São Paulo

‍

45. Which Asian city has the highest population density?

Answer: Manila

a) Tokyo

b) Manila

c) Mumbai

d) Hong Kong

‍

46. Which Middle Eastern country has the largest population?

Answer: Egypt

a) Saudi Arabia

b) Iran

c) Turkey

d) Egypt

‍

47. The Banaue Rice Terraces, an ancient agricultural wonder and a modern-day tourist attraction, are located in which Asian country?

Answer: Philippines

a) Indonesia

b) Thailand

c) Philippines

d) Vietnam

‍

48. The island of Bora Bora is a famous tourist destination located in which Pacific Ocean country?

Answer: French Polynesia

a) Cook Islands

b) New Caledonia

c) Fiji

d) French Polynesia

‍

49. Which European city is known for hosting the annual 'Running of the Bulls' event?

Answer: Pamplona

a) Barcelona

b) Pamplona

c) Seville

d) Madrid

‍

50. Which city in Rajasthan is renowned for its elaborate palaces, including the City Palace and the Lake Palace, and is often referred to as the "Venice of the East"?

Answer: Udaipur

a) Jaipur

b) Udaipur

c) Jaisalmer

d) Bikaner

‍

‍

Love it and want more trivia? Click on the image below to host a Trivia Party you'll never forget!

‍

‍

Related Blogs